piątek, 7 marca 2014

Pudding z Nasionami Chia (raw vegan)

Klasyczny deser z nasion chia. Najlepiej smakuje przyrządzony z mlekiem kokosowy i podany z ulubionymi owocami.

Składniki:
- 1/3 szklanki nasion chia 
- 2 szklanki mleka orzechowego -  przepis
- 2 łyżki syropu klonowego, nektaru z agawy lub miodu
Dodatki:
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- świeże albo suszone owoce
- orzechy
- płatki kokosowe

Wykonanie:
1. Nasiona chia oraz nektar z agawy umieść w miseczce, a następnie zalej mlekiem orzechowym.
2. Wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut.
3. Wymieszaj ponownie, a następnie włóż do lodówki na 4-6 godzin lub na całą noc. Dodaj więcej nasion chia, jeśli wolisz gęstszy pudding lub więcej mleka orzechowego, jeśli wolisz rzadszy.
4. Wykorzystaj dodatki jakie lubisz, oprósz cynamonem i gotowe.

Pudding można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Długo nie odczuwam głodu. Mleko orzechowe można zastąpić wodą kokosową, albo mlekiem kokosowym w proporcji 1:1 z wodą (1 szklanka mleka kokosowego i 1 szklanka wody).



Tutaj znajdziesz inne przepisy z nasionami chia.

* Nasiona chia stanowią obfite źródło: kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 w optymalnych proporcjach, minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy.  Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystanie na układ trawienny nasiona chia są polecane dla osób zmagających się z nadwagą. Są bogatym źródłem wapnia, świetnie nawadniają (namoczone oczywiście) organizm i mają dobry wpływ na poziom cukru we krwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF