piątek, 7 marca 2014

Namaczanie orzechów i nasion



Orzechy i nasiona zostały tak stworzone, iż zawierają inhibitory enzymów, które sprawiają, że orzechy są "w uśpieniu" i nie rosną. Namaczanie orzechów jest ważne ponieważ, pozbawia orzechy tychże substancji, co zmniejsza ich kwasowość i gorzkość oraz sprawia, że są łatwiejsze do strawienia. Ponadto namaczanie sprawia, że są łatwiejsze do zmiksowania.

Czas namaczania orzechów i nasion
migdały
8-12 godzin
nasiona słonecznika
4-6 godzin
orzechy brazylijskie
2 godziny
nasiona konopi
nie wymagają moczenia
orzechy nerkowca
2 godziny
siemię lniane
4-6 godzin
orzechy laskowe
2 godziny
pestki dyni
4-6 godzin
orzechy pekan
2-4 godziny
gryka
6-8 godzin
orzechy ziemne
6-8 godzin
żyto
10 godzin
nasiona chia
6-8 godzin
pszenica
10 godzin
nasiona sezamu
4-6 godzin



Nie wszystkie orzechy wymagają namaczania, ponieważ nie zawierają inhibitorów, np. nerkowce, orzechy brazylijskie czy makadamia, ale ich namaczanie ułatwia miksowanie w celu przygotowania niektórych potraw.

Przed użyciem opłucz orzechy i nasiona. W celu namoczenia umieść je w naczyniu i zalej wodą (filtrowaną), tak, aby miały co wchłaniać i mogły się powiększać.

Można je przechowywać kilka dni w lodówce lub suszyć w temperaturze 46 st.C przez 8-12 godzin lub do uzyskania pożądanej chrupkości. 

Nasiona chia i siemię lniane wchłaniają wodę i robią się galaretowate, więc namaczamy je tylko wtedy, kiedy je potrzebujemy.


11 komentarzy:

  1. Fajna ta strona :) Jestem początkującą "raw kucharką" Czy suszenie w temperaturze 46 stopni nie pozbawi orzechów enzymów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie. Z takimi wskazówkami spotkałam się w różnych książkach traktujących o "raw food". Pozdrawiam i cieszę się, że Ci się podoba :).

      Usuń
  2. czy namaczanie zwiększa ilość przyswajanych fitosteroli przez organizm człowieka?? mam na myśli skutek względem DHEA dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale nie mam pojęcia. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. mam pytanie,czy muszę namoczyć nasiona chia? mają one wtedy mniejszą wartośc odżywczą?czy wystarczy jak dosypie np do jogurtu czy musli? pozdrawiam i dziękuje za odpowiedż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba moczyć specjalnie, ale jeśli wrzucasz je do jogurtu, to warto zrobić to chwilę wcześniej przed jedzeniem. Jeśli jesz je z musli, to trzeba pamiętać, żeby przy tym się napić albo po jedzeniu. Optymalnie jest je zjadać jak są napęczniałe :).

      Usuń
    2. Bardzo dziękuje za informacje,pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jak długo można przechowywać namoczone orzechy? Czy można namoczyć "na zapas"? Jeśli z takich orzechów zrobimy np. masło orzechowe, czy batony, musli - nie zepsuje się szybko? Czy suszenie orzechów w dehydratorze po moczeniu pozwala zachować benefity moczenia orzechów? Jak długo można je przechowywać po takim suszeniu? Dziękuję za informację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o masło orzechowe, batony czy musli to można trzymać dośc długo w lodówce lub w zamrażarce bardzo długo. Namoczone orzrchy można jak najbardziej wysuszyć w dehydratorze. Jesli chodzi o przechowywanie takich orzechów to takze radziłabym trzymać w lodówce. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. zdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF