czwartek, 20 marca 2014

Zupa krem awokado-koperkowa (raw vegan)

Kremowa i lekkostrawna zupa, pełna witamin, błonnika, kwasów omega 3 i omega 6.


Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki wody źródlanej lub filtrowanej
- 1/2 dużego awokado (musi być dojrzałe) albo jedno małe
- 1 spora żółciutka papryka
- 3 suszone pomidory
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
Do posypania gotowego dania: łuszczone nasiona konopi *

Wykonanie:
1. Włóż do blendera wszystkie składniki i miksuj do konsystencji kremu.
2. Wlej do miseczek i posyp nasionami konopi. Udekoruj świeżym koperkiem.

Zupę można przechowywać w lodówce 2 dni



 * Nasiona konopi zapewniają: 
  • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3, 6 i 9), 
  • łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe), 
  • 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności, dużą ilość odżywczych minerałów 
  • dużą ilość odżywczych minerałów - wapń, potas, fosfor, żelazo, i inne
  • błonnik pokarmowy 
  • witaminy z grupy B oraz witaminę E

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczna zupa, myślę, że na stałe zagości w moim menu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Też bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF