Wegańska, bezglutenowa tarta na spodzie z mąki z kaszy gryczanej i migdałów.
Aromatyczny krem z tofu, szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i zieloną pietruszką. Idealnie smakuje z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i ziarenek granatu,
z delikatnym sosem vinaigrette.
Składniki:
Spód tarty
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 kubek mąki migdałowej (zmielone na proszek migdały)
- 1 kubek mąki z kaszy gryczanej (zmielona na proszek kasza gryczana niepalona)
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki oleju arachidowego (tłoczonego na zimno)
- około 4 łyżek wody
Wypełnienie tarty
- 400 g miękkiego tofu
- 1/4 mleka roślinnego (kokosowe bądź migdałowe)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula (cienko pokrojona w półplasterki)
- 3 ząbki czosnku (cienko pokrojony)
- ok. 20 dkg pieczarek (pokrojonych w cienkie plasterki)
- 1/3 kubka suszonych pomidorów z oliwy (pokrojonych)
- 1 kubek świeżego szpinaku
- 2 łyżki suszonych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich (lub oregano bądź cząbru)
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego (świeżo mielonego)
- 1/3 kubka pokrojonej natki pietruszki (lub bazylii)
- 1/3 kubka szczypiorkiu (drobno pokrojonego)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C.
2. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
3. W dużej misce połącz pozostałe składniki spodu tarty, a następnie dodaj "zżelowane" siemię lniane. Wyrób ciasto, powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
4. Wyłóż ciasto na spód i boki formy na tartę. Lekko dociśnij. Piecz w piekarniku przez około 15 minut. Ciasto powinno być lekko złote.
5. Tofu zmiksuj z mlekiem roślinnym (ja użyłam ręcznego blendera).
6. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę i czosnek, gdy lekko się podsmażą dodaj pieczarki. Duś około 5-7 minut.
7. Następnie dodaj pomidory suszone, szpinak, zioła i drożdże. Dopraw solą,świeżo mielonym pieprzem i papryką. Gdy szpinak zwiędnie, ściągnij patelnię z ognia.
8. Dodaj przygotowany wcześniej krem z tofu, szczypiorek i zieloną pietruszkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (ilość przypraw dostosuj do swojego smaku).
9. Przełóż masę do formy z ciastem. Piecz w temperaturze 190 st.C przez około 35 minut.
Quiche przed podaniem warto lekko przestudzić.
Uwielbiam szpinak i suszone pomidory, ale tofu to nie za bardzo ;c Mimo wszystko wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDobrze doprawione jest wspaniałe! ;)
UsuńTeż tak myślę :). Tutaj bardzo fajnie się komponuje i smakuje wyśmienicie! :)
UsuńMniam! Ta tarta z pewnością by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńakurat bliscy co chwila pieką tartę z tuńczykiem, nic dla mnie :/ - teraz moja kolej, ja przejmuję naczynie i zrobię coś dla siebie - na pewno wykorzystam ten świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie nie tylko Tobie, ale również twoim znajomym smakować :)
UsuńPrzepis jest świetny, a tarta wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Bardzo mi miło :)
Usuńdzień dobry, jakiej wielkości foremki użyłaś?
OdpowiedzUsuńDzień Dobry :), foremka ma około 23 cm. Pozdrowienia :)
UsuńChciałam zapytać jaką miarę stanowi kubek, którego używasz, czy mogę porównać go do szklanki - 250 ml.?
OdpowiedzUsuńKubek potraktowałam jako szklankę i wszystko się udało :-) danie jest pyszne, dziękuję za świetny przepis :-)
OdpowiedzUsuńCałą przyjemność po mojej stronie :). Pozdrawiam serdecznie!
Usuń