wtorek, 20 grudnia 2016

Piernikowe Trufle Figa & Orzech / Gingerbread Energy Bites (raw)

Piernikowe trufle roboczo nazywane przeze mnie kulkami mocy to świetny pomysł na zaspokajanie smaku i pragnienia na coś słodkiego. Doświadczam takich uczuć dość często :). 

Dziś wersja świąteczna: Korzenno - cynamonowa 💖. Pychota! 

Z pyszną kawą duet idealny 😋!




Składniki:

- 200 g mieszanki orzechów (nerkowce, włoskie, laskowe)
- 200 g miękkich, suszonych fig
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 2 łyżek gorzkiego kakao (do oprószenia)



Wykonanie:

Zmiel (zmiksuj, zblenduj) orzechy z przyprawą korzenną i cynamonem do stanu mocno pokruszonego. Dodaj pokrojone figi. Miksuj do momentu aż składniki dobrze się połączą i masa będzie tworzyć zwartą całość.


Przygotowanie trufli (sposób na trufle równej wielkości) :

Z przygotowanej masy uformuj gruby walec (mniej więcej długości 20 cm). Następnie pokrój na równe plastry (max 1 cm). Z każdej porcji uformuj kulkę. Obtocz lub oprósz każdą sztukę gorzkim kakao.


Trufle przechowuj w zamrażarce. Można je wyjąć w każdej chwili i zjeść. Nie ma potrzeby ich rozmrażać.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF