Kuchnia roślinna to często coś z niczego. Rozglądasz się wokół i już jest pomysł. Bo przecież jakieś warzywa, jakieś strączki, nasiona i pesteczki roślinożerca ma zawsze pod ręką. Prosta zupa, która powstała na zasadzie, co mam to użyję :). Szybko przygotowany krem soczewicowo-ziemniaczany z nutką czosnku i gotowanym pęczakiem. Świetna struktura i smak.
Składniki:
- 1 kubek czerwonej soczewicy- 2 spore ziemniaki (umyte, nie obrane, pokrojone na cząstki)
- 2 małe lub 2 duża cebula
- 1 laska selera naciowego
- 4 kubki bulionu grzybowego
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz,
Wykonanie:
- Zagotuj bulion grzybowy i dodaj soczewicę.
- Następnie wstaw pęczak i gotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją, czyli około 15 minut.
- W między czasie do gotującej się soczewicy dodaj pozostałe warzywa, oprócz czosnku. Gotuj do momentu, aż będą al dente. Całość gotowania trwa około 15 minut.
- Następnie zmiksuj wszystko na krem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzej przez chwilę. Zupa gotowa. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Podawaj z ugotowanym pęczkiem. Posyp świeżą pietruszką lub trochę egzotycznie, kolendrą.
Smacznego!
wspaniała zupka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło! :)
UsuńApetyczne połączenie ;) Takie odżywcze zupy są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)!
Usuńاقوى خدمات الصيانة المقدمة من فريق عمل صيانة كريازى للاجهزة الكهربائية فقط تمتع الان باقوى الخصومات على قطع الغيار الاصلية فقط تواصل مع رقم مركز خدمة صيانة كريازى تواصل معنا الان لتتعرف على المزيد من خدماتنا
OdpowiedzUsuń