czwartek, 15 września 2016

Wegański Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej / Vegan Buckwheat Mushroom Pate

Czy zauważyliście, że nie tylko roślinożercy rzucają się na wegańskie pasztety? Jeśli tylko na stole pojawi się jakiś, obojętnie czy z pieczarek, fasoli, cieciorki czy kaszy jaglanej, znika błyskawicznie. Dzisiejszy należy chyba do tych najprostszych, składa się jedynie z pieczarek i niepalonej kaszy gryczanej. Przepisz z serii "PP": prosto i pysznie :).

Składniki:

- 2 kubki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 kg pieczarek (pokrojone na ćwiartki)
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego cząbru
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- olej do posmarowania formy


Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (2 kubki kaszy na 4 kubki wody).

2. Pokrój pieczarki na ćwiartki, a czosnek na plasterki. Na dnie dużej patelni rozgrzej olej, dodaj grzyby. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu wymieszaj. Na końcu dodaj czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 minuty.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. W dużej misce połącz wszystkie składniki (ugotowaną kaszę, pieczarki i przyprawy). Nie oszczędzaj pieprzu, ponieważ pasztet powinien mieć jego wyczuwalną nutę.

4.  Keksówkę wysmaruj olejem i wypełnij masą pieczarkowo-gryczaną. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Odstaw do wystygnięcia.

2 komentarze:

  1. latem piekłam mniej pasztetów, ale na jesień pewnie do nich wrócę. pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie chyba poczułam jesień, bo zapragnęłam zjeść pasztet :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF