piątek, 9 maja 2014

Migdałowy "Jogurt" (raw vegan)

Migdałowy "Jogurt" to jeden z lepszych specjałów kuchni wegańskiej, który udało mi się zrobić w ostatnim czasie. "Jogurt" jest delikatnie słodki i zjawiskowo kremowy. Polubiłam go z malinami, pestkami dyni, płatkami owsianymi i drobno pokrojoną figą.


Składniki (4 porcje):
- 1/2 szklanki namoczonych nerkowców
- 1/2 szklanki namoczonych i obranych migdałów
- 3/4 szkl. namoczonych daktyli
- 1 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny


Wykonanie:
1. Wszystkie składniki miksuj w blenderze na wysokich obrotach przez kilka minut. Musi być bardzo kremowy.
2. Przełóż do szczelnego pudełeczka i przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.

Wskazówka
Jogurt świetnie smakuje z musli, granolą, orzechami i świeżymi owocami. Można go też posypać kruszonymi ziarnami kakaowca.



3 komentarze:

  1. bez zastanowienia zabieram się za wyrób tego jogurtu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jogurcie z migdałów i nerkowców jeszcze nie słyszałam, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. warto spróbować i poeksperymentować z dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF