Blue Almonds | Kuchnia Roślinna | BLOG PRZENIESIONY www.niebieskimigdal.pl
▼
czwartek, 31 lipca 2014
poniedziałek, 28 lipca 2014
sobota, 26 lipca 2014
czwartek, 24 lipca 2014
wtorek, 22 lipca 2014
poniedziałek, 21 lipca 2014
sobota, 19 lipca 2014
Jagoda & Melon Smoothie (raw vegan)
Intensywnienie fioletowy, pełen wartości odżywnych* "zielony" koktajl z jagód i melona, z dodatkiem mleka kokosowego na bazie zielonej herbaty. Sycący i smakowity :*
Składniki (2 porcje):
- 1 szkl. jagód
- 1/2 dojrzałego melona
- 1 dojrzały banan
- 1/2 płynnego mleka kokosowego
- 1 i 1/2 szkl. schłodzonej, jaśminowej białej lub zielonej herbaty
Wykonanie:
czwartek, 17 lipca 2014
Owsianka Gryka, Jabłko & Orzech / Raw Buckwheat Walnut Porridge (raw vegan)
Długo zbierałam się do zrobienia surowej owsianki z kaszy gryczanej, ale udało się :). Wersja z orzechami włoskimi i jabłkami z nutką cynamonu i kardamonu.
Oczywiście z moimi ukochanymi borówkami :). Pyszność i zdrowotność w jednym :)
Świetnie nadaje się do zabrania na drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię.
Składnik (3-4 porcje):
- 1 szkl. niepalonej kaszy gryczanej
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 2 jabłka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (lub sok z 1 pomarańczy)
- 1 łyżka nierafinowanego cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Dodatki:
- granat
- borówki
- kruszone ziarno kakaowca
Wykonanie:
Kaszę i orzechy włoskie zalej wodą w osobnych naczyniach. Należy je moczyć co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc, a przed użyciem dobrze wypłukać. Następnie zmiksuj wszystkie składniki owsianki do uzyskania "owsiankowej" konsystencji. Podawaj z granatem, borówkami i ziarnem kakao lub tak jak lubisz :).
Raw Buckwheat Walnut Porridge
środa, 16 lipca 2014
Surowa Zupa z Kukurydzy/ Sweet Corn Soup (raw vegan)
Surowa zupa ze słodkiej kukurydzy z nerkowcami - zaskakująco kremowa i pyszna.
Żółta kukurydza jest dobrym źródłem: witamin z grupy B oraz D, E i K, prowitaminy A, składników mineralnych (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod, selen) oraz kwasów omega - 3. Kukurydza jest też silnym antyoksydantem
(karotenoidy: luteina i zeaksantyna).
(karotenoidy: luteina i zeaksantyna).
Składniki:
- 1/2 szkl. namoczonych nerkowców
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 szkl. wody
- 1 łyżka obłuszczonych ziaren konopi (opcjonalnie, do posypania po wierzchu)
- świeży koperek (do posypania)
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Obierz kukurydzę, pozostaw trochę ziaren do dekoracji. Wszystkie składniki zupy miksuj w blenderze. Zupę podawaj udekorowaną pozostawioną kukurydzą, ziarnami konopi, koperkiem i przyprawioną świeżo zmielonym pieprzem.
poniedziałek, 14 lipca 2014
niedziela, 13 lipca 2014
sobota, 12 lipca 2014
piątek, 11 lipca 2014
Jagoda & Tahini Smoothie (raw vegan)
Dziś koktajl jagodowy - nie mogło być inaczej :). Kupiłam litr pysznych jagód, 3 szklanki poszło na witariańską tartę z jagodami, a pozostała szklanka idealnie się do tego nadawała :). Jagody z Tahini? Czemu nie :)
czwartek, 10 lipca 2014
środa, 9 lipca 2014
wtorek, 8 lipca 2014
poniedziałek, 7 lipca 2014
Jarmuż, Melon & Goji Smoothie
Zielony koktajl z bardzo zdrowego jarmużu, melona, banana i owoców goji.
Od samego patrzenia człowiek robi się zdrowszy ;).
Od samego patrzenia człowiek robi się zdrowszy ;).
Składniki:
- 2 garści jarmużu
- 1 i 1/2 szkl. pokrojonego melona
- 1 łyżka owoców goji
- 1 dojrzały banan
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.