wtorek, 25 lipca 2017

SMAŻONY BÓB Z SUSZONYMI POMIDORAMI, TYMIANKIEM I GORCZYCĄ



Przepis pod nowym adresem bloga TUTAJ.

Bób po prostu albo aż bób


Kolejny pomysł na danie z rośliny z rodziny bobowatych. Wiecie, że bób to nazwa zwyczajowa? Żeby być botanicznie poprawnym powinniśmy mówić wyka bób, należy bowiem do rodzaju wyka. Hmm …, dziwnie byłoby na bób mówić wyka ;). Ponoć regionalnie bywa nazywamy boberem, tak przynajmniej twierdzi Wikipedia, ale ja nie wiem. Pierwsze słyszę. Co ciekawe ma  jedną odmianę – bobik, który różni się smuklejszym pokrojem, nieco wyższą łodygą, dłuższymi liśćmi i mniejszymi, niemal kulistymi nasionami, o czerwonym lub brunatnym kolorze.


Historyczna ciekawostka o bobie vel boberze


W Starożytnym Egipcie bób odgrywał rolę kultową. Ponieważ uważany był za „pokarm umarłych”, kapłani go nie spożywali; podobnie pitagorejczycy. Pliniusz Starszy pisał, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenią bób. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi.
Smażony Bób z Suszonymi Pomidorami, Tymiankiem i Gorczycą

Wracając do tematu, dziś bob smażony. Tutaj ważne są zioła. Świeże i aromatyczne. Tymianek oraz Majeranek. Wyjątkowości i wyrazistości dodają ziarenka gorczycy. Gotując bób, nie obieram go skórki, ale ty możesz zrobić jak lubisz.ąc bób, nie obieram go skórki, ale ty możesz zrobić jak lubisz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF