wtorek, 29 grudnia 2015

Hummus z Białej Fasoli i Rukoli / White Bean Hummus

Hummus robi wielką furorę w naszym kraju . Oczywiście klasyczna jego wersja to ta zrobiona z cieciorki, ale czemu by nie poeksperymentować? Do czego bardzo zachęcam!. Jeśli macie swoje wersje tej cudownej potrawy, to podzielcie się nimi. Chociażby zamieszczając linki do ulubionych przepisów w miejscu na komentarze :).

Składniki:
- 400 g ugotowanej białej fasoli
- 30 g rukoli
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 1 do 2 łyżek oliwy
- 2 łyżki wody
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Wykonanie:
Miksuj wszystkie składniki "hummusu" do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli pasta będzie byt gęsta dodaj odrobinę więcej wody (można użyć tej w której była fasola).

Fasolowy hummus można zajadać jako dip ze świeżymi warzywami lub chlebem. Genialnie smakuje z ogórkiem kiszonym.

A może chcesz zerknąć na inne moje wersje hummusu? Zapraszam :):
Hummus z Batatem
Hummus z Cukinii (raw vegan)

środa, 16 grudnia 2015

Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a'la Śledź / Balsamic Marinated Mushrooms

Boczniaki a'la śledź po raz pierwszy zawitały do mojej kuchni i bardzo mi się ta wersja spodobała. Mój przepis to kompilacja receptur Wegan Nerd i Veganation
Oba przepisy są świetne :). 

Składniki:
- 3/4 litra wody
- 250 do 300 g boczniaków (pokrojone w 1,5 cm paski)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 płatka nori do sushi

sobota, 12 grudnia 2015

Malina Smoothie Bowl / Raspberry Smoothie Bowl

W "smoothie bowl" zakochałam się będąc ostatnie kilka miesięcy w Australii, gdzie najpopularniejszą wersją jest to przygotowane m.in. z mrożonych owoców Acai. 
Absolutnie urywające głowę ;). Kto nie zna, niech próbuje. Jest to bardzo fajny sposób na zdrowe śniadanie, pełne smaku i składników odżywczych. Jest też bardziej sycące od koktajlu. Głowiłam się tylko nad polską nazwą dla "smoothie bowl", ale poległam :). 
Może ktoś z was ma jakiś pomysł?


czwartek, 10 grudnia 2015

Koktajl Imbirowy Piernik / Gingerbread Smoothie

Dziś bardzo imbirowo, więc jeśli lubisz ten magiczny korzonek, szybciutko bierz się za miksowanie, a jeśli nie lubisz, ale walczysz z przeziębieniem to też bierz się za miksowanie :).  No i jest tam też wanilia i cynamon, a wanilię i cynamon kochają wszyscy :).

Składniki:
- 1 kubek mleka migdałowego
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka obranego, pokrojonego imbiru, albo nawet troszkę więcej :)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
- 2 łyżeczki melasy (lub miodu czy syropu klonowego)

- kruszone ziarno kakaowca do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Miksuj wszystkie składniki koktajlu do uzyskania kremowej konsystencji i poczęstuj ciocię, jak było w moim przypadku :).

I inne koktajle w świątecznym nastroju:
Czekoladowa Żurawina
Koktajl Piernikowy
Wegański Eggnog

wtorek, 8 grudnia 2015

Pieczona Czerwona Cebulka na Awokado i Razowcu / Charred Red Onions on Avocado and Rye

Jesienią i zimą mam większą ochotę na ciepłe i sycące posiłki, ale jednocześnie nadal lekkie. Takie są właśnie te tosty. Chrupiący żytni razowy chleb na zakwasie z kremowym awokado i pieczoną czerwoną cebulką.

Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula

czwartek, 3 grudnia 2015

Rozgrzewająca Gryczanka z Pieczonym Jabłkiem / Buckwheat with Baked Apple (vegan)

Wiatr i deszcz za oknem odbierają Ci się chęć do życia, a może zupełnie odwrotnie nabierasz ogromnej chęci na pichcenie w kuchni rozgrzewających pyszności, żeby potem dziarsko ruszyć pobiegać albo na spacer z psem? Oto idealny przepis pomocny w obu sytuacjach :).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF